Over Geleid bezoek aan het Kasteel van de Hertogen van Brabant (Gerechtshof) in Turnhout

19 mrt
Turnhout - Kasteel van de Hertogen van Brabant

Geleid bezoek aan het Kasteel van de Hertogen van Brabant (Gerechtshof) in Turnhout

Hoe kan een gebouw tot de oudste van de stad behoren en toch nog springlevend zijn? Het kasteel van de hertogen van Brabant laat zien hoe dat moet. De geschiedenis ervan gaat ver terug, tot in de 13de eeuw toen het monument nog het buitenverblijf van de Brabantse hertogen was. Nu vindt het gerechtshof er onderdak.

dinsdag 19 maart 2024 van 14:30 uur tot 16:30 uur

De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 12-13e eeuw, toen het een jachtverblijf was van de Brabantse hertogen. Nu ligt het in het hartje van Turnhout, nog steeds omgeven door een slotgracht. Tijdens de 80-jarige oorlog werd het kasteel door vele kanonschoten getroffen. In latere tijden sloeg verloedering toe: de burcht werd omgedoopt tot gevangenis, stadsmagazijn, pompiershuis en weversschool. Nu is het gebouw een geklasseerd monument en vindt het gerechtshof van Turnhout er onderdak.

Zoals in elk oud gebouw zijn er lastige trappen voor de bezoeker.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 11,00

Deelnameprijs € 8/ € 11 p.p. met / zonder DF-cultuurkaart, te storten op rekeningnummer BE46 9730 9407 0836, ten name van Davidsfonds.

Een eerste groep is volzet. In de tweede groep zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven zo snel mogelijk, bij Katia Pannecoucke. 

Vol = Vol

katia.pannecoucke@telenet.be

tel.: 03 383 51 56